Irtaudu työmurheista ennen lomaa!

Loma alkamassa, mutta kuinka irtautua työmurheista kesälomalla? Tässä Staffroomin vinkit!

Kaikkia töitä voi olla mahdoton viimeistellä ennen lomaa. Valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle lähtöä. Päätä 1–2 asiaa, joihin tartut heti palattuasi. Tee näistä asioista muistilappu odottamaan pöydällesi, jonka jälkeen unohda sen sisältö. Näin tekemättömät työt eivät rasita lomalla.

Siivoa työpöytäsi ja perkaa sähköpostisi. Laita asiat järjestykseen konkreettisesti, ettei niitä tarvitse miettiä lomalla: valmiit ja odottavat hommat omiin pinoihinsa. Muista myös laittaa sähköpostiin lomavastaaja ja työpuhelin kiinni.

Pohdiskele, mitä haluat tehdä ja minne haluat mennä. Mikä tekisi sinut onnelliseksi? Jos mahdollista, vaihda loman aluksi ympäristöä ja tekemisen kontekstia: ajattelua vaativasta työstä fyysiseen tekemiseen ja toisinpäin. Suunnittele jotain tekemisen kehyksiä, mutta älä tee liian tiukkoja aikatauluja.

Vapaalla ihminen valitsee rytminsä itse. Työrytmistä tasaantuminen voi viedä muutaman päivän, kunnes leppoisa lomarytmi pääsee vallalle. Keho ja mieli pääsevät lepotilaan. Jos työasiat yllättäen tulevatkin mieleen, voit kirjata ajatuksesi ylös, mutta siirry sitten saman tien lomapuuhiin.

Nyt on perheesi ja sinun aika. Voit pitkällä aikavälillä paremmin töissäkin, jos nyt keskityt lapsiisi, puolisoosi, ystävääsi – ja itseesi! Lomalla on lupa nauttia ja ottaa rennosti… ja unohtaa ne salasanat.